Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Graviditetstest: det här behöver du veta

kvinna håller fram ett graviditetstest
shadow

Ta reda på om du är gravid genom att göra ett graviditetstest. De säljs på apoteket, men också i pressbyrån, vanliga affärer och över nätet, så att du kan testa hemma i lugn och ro. Eller så kan du lämna in ett morgonurinprov på närmaste barnmorskemottagningen eller mödravårdscentralen – det är gratis på viss håll.

När ett ägg har befruktats utsöndras hormonet hCG (human chorionic gonadotropin) i urinen. Ett graviditetstest visar om det finns hCG i urinen och därmed om du är gravid eller inte.

Du kan använda graviditetstest redan samma dag som du skulle ha fått din menstruation, men det är säkrare om du väntar ännu några dagar. Det bästa är att göra testet på morgonen då urinen är som mest koncentrerad.

Testerna som säljs är lika säkra som att testa sig hos barnmorskan. Förutsatt att de utförs på rätt sätt ger de ett 99 % säkert resultat.
Om du väljer att lämna urinprov på mödravårdscentralen kan barnmorskan ge besked direkt om du är gravid eller inte. I vissa landsting är det gratis att göra provet här, i andra är det kostnadsfritt om du är under en viss ålder, till exempel 20 år.

Faktagranskad av:
Eva Itzel, förlossningsläkare

kvinna och man på besök hos läkare
shadow

Ofrivillig barnlöshet – IVF

Ofrivillig barnlöshet blir allt vanligare, mycket beroende på att man ofta väntar med att bilda familj. Samtidigt finns det bättre hjälp med IVF att få vid nedsatt fertilitet.

Läs merarrow
shadow

Barnkonventionens påverkan på vardagen

På vilket sätt påverkar barnkonventionen vardagen med och för barn? Och hur pratar man med sitt eller andras barn om rättigheter.

Läs merarrow