Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Skadar mobilstrålning fostret?

Fråga:

Jag är i graviditetsvecka 16 och som de flesta andra i storstaden så använder jag mig flitigt av trådlösa nätverk. Nu såg jag att det går ut larm lite då och då (dock fick jag leta en stund på internet för att hitta det) om att det skulle vara mycket farligt att utsätta sitt foster för strålning från wifi och bluetooth etc, speciellt i vecka 8-15 då hjärnan utvecklas.

Jag inser att jag inte alls tänkt på detta. På alla mammasidor och alla sidor om vad man bör och inte bör göra och tänka på som gravid så har jag inte läst något sådant.
Tvärtom uppmanas man till att ladda ner alla möjliga gravidappar och kolla på familjesidor (de har jag kollat på från min iphone eller min trådlösa laptop). Jag är nu otroligt orolig för att jag kan ha skada mitt foster, och det känns som om jag utsatt det för extremt stora risker.

Trots att jag från och med nu tänker vara mycket mer restriktiv med mitt användande av trådlösa nätverk så undrar jag: Är skadan redan skedd?
Det som jag funnit att man kan riskera för sitt foster är: ADHD, missbildningar, minnessvårigheter, cancer och t o m missfall.
Hur stor är sannolikheten för att jag ska ha ökat riskerna för något av detta nu, fram till vecka 16?

Jag har annars varit väldigt försiktig med allt annat som kan vara skadligt för barnet.
Blir inte bara arg på mig själv utan också på den uteblivna informationen om riskerna med strålningen (den har funnits, jag vet, men den är inte det första man ser) om det nu skulle vara något fel på mitt barn.

Svar:

När jag läser din fråga så är det inte svårt att förstå att du oroar dig med tanke på allt som man kan hitta på nätet.
Men när jag följt upp din fråga så finns det inga studier, forskning eller vetenskaplig evidens som tyder på att något av det du skriver om skulle skada ditt barn.
Med tanke på att vi nu levt under ganska många år i en värld där vi är omgivna av allt det du nämner, så borde det också ha visat sig i att barn med dessa skador skulle ha ökat dramatiskt, vilket man inte har kunnat påvisa.
Så om jag vore som du skulle jag försöka sluta att oroa mig, och tillåta mig att njuta av att vänta barn, och snart få bli mamma.

(Besvarad juni 2013, nya rön kan ha tillkommit efter detta)

Besvarad av:
Gudrun Abascal, barnmorska

Gravidfakta, tips och expertsvar:

• Följ din graviditet – vecka för vecka

• Bra gravidkost för dig och barnet

• Illamående, halsbränna och andra gravidkrämpor

• Är mobiler farliga för barn?

• Kirurgi under graviditeten?

• Röntgat mig – fara för bebisen?

Fler expertsvar längre ner på sidan (mobil) eller här till höger (dator).

shadow

چنانچه فرزندتان دچار صدمه شود به این صورت کمک مالی دریافت می کنید

چنانچه فرزندتان در زمین فوتبال به خود صدمه بزند چه اتفاقی خواهد افتاد؟ یک بیمه خصوصی کودک چنانچه محبور شوید در خانه بمانید و از کودکتان مراقبت کنید، و یا اگر کودکتان پس از صدمه دچار ناراحتی …

Läs merarrow
play-button
En kvinna visar hur man ska lyssna på ett barns andning om det sätter i halsen.
shadow

Så gör du om barnet sätter i halsen: 0-1 år

Vet du vad du ska göra om ditt barn (0–1 år) sätter i halsen och behöver första hjälpen? Genom att gå en kurs och öva första hjälpen samt hjärt- och lungräddning praktiskt så sätter sig kuns…

Se filmen härarrow