Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Ont i bäcken och svanskota

Fråga:

Jag är nu gravid i vecka 35 och har foglossning i bäckenet. Jag får ont i svanskotan när jag sitter, jag får ont i höfterna när jag ligger, och jag blir yr när jag står. Jag har besvär att gå (måste ta små steg för att det inte ska dra i hela bäckenet).
Vad kan jag göra för att ta en paus från denna kontinuerliga smärtan? Det tär på krafterna att ha ständigt ont.
Min son (som fyller 2 år snart) känner också av att något är på gång, så han är väldigt mammig och behöver mycket av min uppmärksamhet och närhet.
Jag har en TENS-maskin som jag använder flitigt, men skulle vilja ha lite andra alternativ.

 

Svar:

Tråkigt att du har så mycket besvär av din foglossning.
Tyvärr är det ju så att dessa besvär kommer att finnas kvar hela tiden fram till förlossningen och ofta kan de kvarstå mer eller mindre tills du slutat amma, eftersom problemet är hormonellt betingat.
TENS brukar lindra symtomen men det är ju något du redan provar. Vila är vad man i första hand rekommenderar, om du nu kan lösa det med tanke på din tvåårige son. Oftast är det annars sjukskrivning som gäller.
Vad man också brukar rekommendera är ett bälte som du spänner runt höfterna, som stadgar upp själva bäckenet. Har din barnmorskemottagning någon sjukgymnast att rekommendera så kan säkert hon eller han hjälpa till med hur du ska förhålla dig.
Jag känner också till kvinnor som fått lindring av sin bäckensmärta med hjälp av akupunktur, vilket innebär att du kan försöka hitta en sådan kontakt. Även värmekuddar kring det smärtsamma området vet jag att vissa kvinnor varit hjälpta av.
Det sista rådet är att, när det är som värst, ta smärtstillande tabletter av typ paracetamol.
Hoppas att något av allt detta kan hjälpa dig.

Besvarad av:
Gudrun Abascal, barnmorska

Gravidfakta, tips och expertsvar:

• Följ din graviditet – vecka för vecka

• Kroppen efter graviditet och förlossning

• Illamående, halsbränna och andra gravidkrämpor

Bäckensmärta och ryggont vid graviditet

• Gravid? Lyssna mest på dig själv!

• Graviditetspenning, föräldrapenning, sjukpenning

Fler expertsvar längre ner på sidan (mobil) eller här till höger (dator).

 

shadow

Hjärnskakning hos barn

Ett barn som råkat ut för misstänkt hjärnskakning bör alltid undersökas av läkare. Läs om tecken på hjärnskakning, och vad du bör göra för att hjälpa.

Läs merarrow
play-button
shadow

Så reser du säkert med barn

När du reser med ett litet barn, eller om du är gravid, är det extra viktigt med en bra reseförsäkring. Din hemförsäkring brukar ge ett visst skydd på resan, men det kan vara bra att hålla k…

Se filmen härarrow