Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Parfym - risk vid graviditet?

Fråga:

När jag var gravid med min nu snart tre månader gamla son använde jag i stort endast parfymfria produkter, dock hade jag en deodorant (från ACO) som var fri från aluminium men med parfym. Jag har nu fått information om att parfym kan vara hormonstörande varför gravida avråds från att använda det och känner mig på grund av detta väldigt orolig. Hur farligt är det med parfym under graviditeten?

Tacksam för svar om möjligt.

Svar:

Jag har nu sökt på studier som skulle visa om parfymers påverkan på kvinnors hormoner och kan inte hitta några välgjorda studier som skulle peka åt det hållet. Har också tagit kontakt med barnmorskor som arbetar med kvinnor som väntar barn och har inte heller där fått napp på att de skulle ge gravida kvinnor någon sådan information.

Både för sin egen skull och andras tycker jag förstås att parfym alltid skall användas i rimliga mängder. När barnet sedan är fött tycker jag det är viktigt att barnet inte utsätts för så mycket parfymdoft/deodoranter, utan får chansen att knyta an till mammans egen naturliga doft. Nyfödda barn är ju extra känsliga för dofter.

Du har ändå varit betydligt försiktigare med parfymprodukter än de flesta gravida, så du ska inte gå runt och oroa dig.

Besvarad av:
Gudrun Abascal, barnmorska

Fakta, tips och expertsvar

• Tungmetaller och bakterier i maten

Följ graviditeten – vecka för vecka

Bra mat för gravida kvinnor och växande foster

• Vågar jag äta mögelost under graviditeten?

• Röntgat mig – fara för bebisen?

Fler expertsvar längre ner på sidan (mobil) eller till höger (dator).

shadow

Navelbråck

Vart femte barn föds med navelbråck. Det behöver sällan åtgärdas. Muskelringen runt naveln sluter sig oftast före två års ålder.

Läs merarrow
shadow

Höstblåsor

Höstblåsor, ibland kallat hand-fot-munsjuka, kan ge feber och blåsor i svalget, munnen, och på läpparna, ibland också på handflator och fotsulor.

Läs merarrow