Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Gravid vecka 12

shadow

Om du har varit illamående så börjar det förmodligen gå över nu, även den värsta tröttheten börjar ge med sig. Missfallrisken minskar, nio av tio missfall inträffar före vecka 12.

Din livmoder har växt, och moderkakan har nu tagit över försörjning av näring och syre till fostret, den som gulkroppen hittills stått för. Moderkakan tar över tillförseln av näring och syre till barnet. Den, tillsammans med hinnorna, skyddar även barnet mot infektioner.
En liten blödning behöver inte betyda inte att ett missfall är på väg utan kan bero på att moderkakan är placerad långt ned mot livmoderhalsen.
Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10–20. Detta är en extra känslig tid för yttre påverkan.
Fostret är nio centimeter långt och väger cirka 15 gram. Det rör sig, vrider på huvudet.
Fostret börjar svälja fostervatten. Kanske är detta ett sätt att utforska smak- och luktsinnen eftersom fostervattnet tar smak och lukt från den mat du själv äter.

Läs mer om tips på läckra mammadrinkar och mellanmål.

Är du ensam om din graviditet? Det finns fler i din situation. Hör med din barnmorskemottagning om tips på föreningar för ensamma mammor. Det kan vara ett bra stöd för dig i fortsättningen av graviditeten.

NästaarrowarrowFöregående
shadow

Gravid vecka 13

Har du känt något litet sprattel i magen ännu? Vissa kvinnor känner av fosterrörelser redan i vecka 13. Men vanligtvis dröjer det oftast lite, ibland fram till vecka 22.

Läs merarrow
shadow

Aspergers syndrom

Barn med Aspergers syndrom har ofta svårt med sociala kontakter och att läsa av andra människors känslor om de inte uttrycks i ord.

Läs merarrow