Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Gravid vecka 23

shadow

Inne i magen kan barnet suga på tummen och sparka både uppåt och nedåt. Det är inte ovanligt att det får hicka inne i livmodern.

Nu kan du känna allt tydligare hur barnet rör sig, sparkar uppåt magen eller nedåt underlivet.
Tillfälliga smärtor i sidan kan bero av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket under denna period, det brukar gå över om du vilar en stund.

För många är det här en lugn och positiv tid. Andra känner en växande oro inför förlossningen och framtiden. Försök att känna tillförsikt och förundras över allt som fungerar så bra i din kropp!
Läs gärna artikeln om smärtlindringsmetoder.

Vissa gravida kvinnor blir lättare än vanligt förkylda och sjuka eftersom immunförsvaret försämras en aning under graviditeten.

Inne i magen kan barnet röra sig fritt i fostervattnet, det kan sparka både långt upp i magen och ända nere vid blygdbenet. Hen sväljer fostervatten och kissar ut det – det är en del av fostervattnets reningsprocess, men också ett sätt för barnet att träna sina matsmältningsorgan.

Barnet kan suga på sin tumme och gör så av och till under resten av graviditeten.
Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt med hår redan som nyfödda. Barnet kan ibland hicka när det ligger i livmodern, det kan kännas som ett rytmiskt dunkande.

Ständigt hungrig på något särskilt? Kanske är du drabbad av matnoja – picasyndrom.
Låt dig inspireras av våra läckra recept för gravida, mammadrinkar och mellanmål eller bra-att-veta om bästa gravidkosten – skrivna av dietist med särskild kunskap om barns behov.

Mer tips, inspiration och fakta:

• Vikt, blodsocker och graviditetsdiabetes

• Resa och försäkring eller långresor och flyg under graviditet

• Tips på gravidträning

• Ordna en babyshower

• Profylaxkurs och föräldrautbildning

Sex under graviditeten

• Halsbränna, åderbråck och andra gravidkrämpor

Mammadrinkar och nyttiga mellanmål

Är blödningen ett missfall, kan hög musik skada barnets hörsel, vågar jag bada bubbelpool?
Läs våra många expertsvar på andras gravid-frågor.

NästaarrowarrowFöregående
shadow

Gravid vecka 24

Förmodligen har du nu ökat 5–7 kilo i vikt. Nästan alla gravida känner av en trötthet i ryggen, men vissa får direkt ont i ryggslut eller svank.

Läs merarrow
shadow

Mässling

Mässling är en mycket smittsam sjukdom som kan ge besvärliga komplikationer. Den är numera sällsynt i Sverige eftersom de allra flesta barn här vaccineras .

Läs merarrow