Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Gravid vecka 32

shadow

Barnet tränar sina lungor genom att andas ner fostervatten i dem. Ofta får det hicka – som du själv känner av i din mage. Vätskan i lungblåsorna pressas ut först vid födseln.

Utnyttja tiden som är kvar till förlossningen för att komma i balans, mentalt och kroppsligt inför vad du äter och hur du rör dig, så att du inte belastar fel. Ta varma bad för att slappna av i kroppen, försök att stressa så lite som möjligt.

Du blir lättare andfådd, trots att din lungkapacitet egentligen har ökat, det är helt normalt.

I slutet av graviditeten kan det bli svårt att sova bekvämt. Magliggande fungerar givetvis inte, och i ryggliggande kan trycket på pulsådern göra att både du och barnet mår illa. Den bästa sovställningen brukar därför vara att ligga på sidan. Många gravida tycker att det är skönt med kudde som stöd under den tunga magen.

I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Nu är barnet cirka 40 centimeter långt och väger cirka 2000 gram.
Barnet kontrollerar själv sin kroppstemperatur.
Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Lungblåsorna är vattenfyllda under hela graviditeten och den vätskan pressas ut först vid själva födseln.

Barnets sparkar känns mer som knuffar och ibland kan du kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä, en fot eller en liten rumpa.

NästaarrowarrowFöregående
shadow

Gravid vecka 33

Om du orkar röra på dig som vanligt behöver din kropp ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och…

Läs merarrow
shadow

Astma - överkänsliga luftvägar

Hos barn växer symtomen på astma ofta bort. De som är allergiker har svårast att bli av med astmasjukdomen.Läs fakta om astma och expertens råd.

Läs merarrow