Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Gravid vecka 41 - 42

shadow

Visst är det är jobbigt att vara tung, och att bara vänta. Men det finns fördelar med att vara gravid lite extra länge.

Vissa barn vill helt enkelt inte komma ut efter 40 veckor. De stannar, av någon anledning som vi inte känner, ett tag till i magen. Barnet fortsätter att lägga på sig vikt och förbereder sig ytterligare för förlossningen genom att samla energi.

Ett barn anses inte som överburet förrän graviditeten passerat vecka 41+6. Först då brukar man börja överväga att starta förlossningen.

Det kan vara jobbigt att bara gå och vänta, men det finns fördelar med att vara gravid länge. Din livmodertapp hinner mogna och hormonet relaxin mjukar upp dina bäckenfogar ytterligare.
Läs om några (långt ifrån säkra) knep för att få igång förlossningen.

Försök att vila så mycket du kan. Stressa inte, gör trevliga saker och sov när du behöver, vare sig det är på natten eller på dagen. Varför inte mixa en näringsrik mamma-drink?
Fundera över namn till barnet och läs på om den viktiga anknytningen under första tiden med med en bebis, om val av barnvagn eller amningsstart.

Snart är resan över och en spännande tid väntar!

arrowFöregående
shadow

Gravid vecka 0 - 2

Under de två första veckorna som räknas in i graviditeten är du egentligen inte alls gravid ännu. Man räknar nämligen den senaste mensens första dag som graviditetens första dag, vilket kan …

Läs merarrow
shadow

Sängvätning - enures

5-10 procent av alla sjuåringar kissar på sig under natten flera gånger i veckan. Sängvätning är jobbigt men går oftast över av sig självt, med tiden.

Läs merarrow