Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Barnmorskan lugnar: Ta din oro med ro

Kvinna med händerna på sin gravidmage
shadow

Hur ska förlossningen gå? Kommer den andra föräldern få vara med trots coronatider? Hur mår bebisen i magen? Här får du som är gravid bra tips och lugnande ord från barnmorskan Maria Sahlin.

Det är normalt att ha många funderingar eller känna oro under en graviditet. Inte minst med tanke på coronapandemin, som skapat ett nytt orosmoment. Kanske funderar du också på om din oro i sin tur kan påverka den lilla som växer i magen?

Vi har tagit hjälp av Maria Sahlin, som är barnmorska och utbildningschef på sjukhuset i Borås för att svara på frågor om oro i samband med graviditeten och få goda råd som kan inge lugn.

Vad oroar sig mammor för mest under graviditeten?

Coronapandemin är ett nytt orosmoln som dykt upp under året.

– Oron när det gäller corona handlar om hur det eventuellt kan påverka ens graviditet och barnets hälsa, men även sådant som om medföräldern kommer att kunna närvara eller inte i samband med förlossningen, säger Maria.

Samtidigt kvarstår alla de typiska funderingarna under graviditeten.

– Det kan röra oro för missfall, barnets hälsa, hur förlossningen ska gå, hur ska det bli med mina känslor för ett barn, hur kommer syskonen att reagera, hur påverkas vår relation. Det finns oändligt med frågor som är svåra att svara på och det kan leda till oro.

Marias tips:

  • Det är normalt att känna oro under en graviditet. Hela ens värld kommer att förändras den dagen barnet kommer. Det bästa är att försöka samtala med din partner och barnmorska om din oro.

Kan bebisen i magen påverkas om mamman känner sig orolig?

Det går inte att säga säkert om barnet i magen påverkas av om mamman är orolig och stressad, och det som påverkar ett barn behöver inte påverka ett annat.

– Det finns studier att hitta som säger att det kan vara så men det är inga stora studier. Vad en del studier säger är att barnet kan få ökad puls, men då är det viktigt att tänka på att barn kan få hög puls av flera andra anledningar, berättar Maria.

Vad kan en mamma göra för att minska stress, oro eller ångest?

Att vara gravid innebär att det är många hormoner i omlopp i kroppen. Dessa fysiska förändringar kan även utlösa ångest, där trötthet, lättare till gråt och oro är en del av detta.

Marias tips:

  • Du kan må bättre under graviditeten genom att sova mer och stressa mindre.
  • Gravidyoga, mindfulness och den typen av kurser hjälper många att bli bekväma i sin graviditet.
  • Hitta olika strategier för att hantera oro och ångest. Att dela sina tankar med andra hjälper de allra flesta.

Appen som hjälper dig att må bra!

Vill du sova bättre, må mindre illa och få mer ork inför förlossningen? För många hjälper det att träna. För dig med Trygg-Hansas gravidförsäkring kan du testa vår träningsapp Gravid- och mammaträning. I den får du övningar och mer kunskap av vår expert på träning under och efter graviditet. Övningarna är enkla att göra hemma och fokuserar på att hela du ska må bra. När du tecknar vår gravidförsäkring får  du en kod för att logga in.

I denna artikel kan du läsa mer om vår träningsapp och var du kan ladda ner den.

Granskad av:
Maria Sahlin, barnmorska

Uppdaterad mars 2021

shadow

Appen: Gravid- och mammaträning

Det kan vara svårt att veta hur man ska träna under och efter sin graviditet. Appen Gravid- och mammaträning är framtagen speciellt för dig som har Trygg-Hansas gravidförsäkring. Anna, vår t…

Läs merarrow
shadow

Ge ditt barn en trygg sömn

Att ditt barn sover gott mår ni alla bra av. Men hur gör man för att natta barnet så att det kan somna tryggt?

Läs merarrow