Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Psykisk ohälsa

Nästan alla barn och tonåringar visar under sin uppväxt någon gång upp beteenden som väcker oro hos föräldrarna eller andra vuxna. I de flesta fall är det övergående men kan ändå skapa oro och konflikter. Många gånger kan man stötta sitt barn eller sin tonåring på egen hand, men i vissa fall kan man behöva ta stöd från andra till exempel från skolan eller vården.

Viktigt

Innehållet på denna webbplats är  till för informationsbruk. Avsikten är inte att materialet ska ersätta  professionell rådgivning eller behandling.

shadow

Ångest och oro

Ångest hos ett barn kan övergå i vrede mot andra för att minska obehaget. Om barnet alltid klandrar sig själv kan ångesten istället leda till depression.

Läs merarrow
play-button
shadow

Psykisk ohälsa bland barn och unga ökar

Sedan mitten av 1980-talet har andelen unga som uppger att de lider av psykisk ohälsa fördubblats och idag har nästan hälften av 15-åringarna denna typ av besvär.

Se filmen härarrow
play-button
shadow

Tonårsnoja eller psykisk ohälsa?

Svårigheter och osäkerhet är en självklar och naturlig del i barns och tonåringars utveckling, men när behöver vi vuxna bli oroliga och agera?

Se filmen härarrow
play-button
shadow

Tidiga tecken på psykisk ohälsa

När barn och tonåringar mår psykiskt dåligt kan det visa sig på många olika sätt. Det är viktigt att så tidigt som möjligt uppmärksamma tecken på psykisk ohälsa för att kunna stötta med rätt…

Se filmen härarrow
play-button
shadow

Att våga vara en viktig vuxen

Alla barn och tonåringar behöver någon vuxen i närheten som bryr sig och vågar spela roll, speciellt om de hamnar i svårigheter. Inget är svart eller vitt och inget är rätt eller fel. Det vi…

Se filmen härarrow
play-button
shadow

Håll samtalet vid liv

Vi pratar med våra barn redan när de ligger i magen och sedan fortsätter vi prata med dem under uppväxten. Men i tonåren tystnar ofta samtalet. Hur närmar vi oss våra tonåringar på ett sätt …

Se filmen härarrow
Laddar... Visa fler artiklar