Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Skorv hos spädbarn

shadow

Skorv är olikstora, gula, vita, bruna, feta mjäll eller flagor i hårbotten hos späda barn. Under flagorna är huden röd och irriterad.

Skorv kallas också mjälleksem eller mjölkskorv, men har inget med mjölk att göra. Barnet verkar inte ha klåda eller några andra besvär. Skorv är ofarligt men ”ser tråkigt ut” och kan ge intryck av bristande hygien.

Skorv är mycket vanligt och börjar vid någon månads ålder och kan finnas kvar till ett halvt års ålder, ibland något längre.

Hudförändringarna kan finnas enbart i hårbotten men kan spridas också till pannan, ansiktet, armveck och stjärten eller blöjregionen. Då talar man inte längre om skorv utan om spädbarnseksem (infantilt seborroiskt eksem).

Vad beror skorv på?

Orsaken till skorv har länge varit okänd. Senare tids forskning av svenska barnhudläkare har visat att skorv sannolikt beror på en övergående omognad i omsättningen av fettsyror i huden.

Det leder till brist på en fettsyra (GLA), som är viktig för huden. Problemet växer bort med tiden och då försvinner skorven.

Behandling

Traditionellt har man rekommenderat insmörjning av hårbotten med barnolja över natten. På morgonen använder man en finkam eller mjuk borste för att avlägsna skorven och sedan tvätta håret.

I besvärligare fall rekommenderar man salicylsyrevaselin på samma sätt som barnoljan. Salicylsyrevaselin går att köpa på apoteket. Om barnet samtidigt har eksem på kroppen rekommenderar man hydrokortisonkräm.

Kräm med fettsyror kan lindra

Hittills har man inte kunnat behandla själva orsaken till skorv. Senare tids forskning av svenska barnhudläkare har visat att skorv sannolikt beror på en övergående omognad i omsättningen av fettsyror i huden. Den leder till brist på en fettsyra (GLA), som är viktig för huden. Problemet växer bort med tiden och då försvinner skorven.

Det finns en kräm som heter Borago by CCS att köpa på Apoteket. Den innehåller bl a den fettsyra (GLA), som huden lider brist på, och är baserad på boragoolja, som utvinns ur en naturligt förekommande gurkört. Studier på späda barn har visat att krämen har mycket god effekt på skorv.
Boragokrämen har också visat sig effektiv vid behandling av infantilt seborroiskt eksem (spädbarnseksem). Krämen kan också användas på blöjutslag eller blöjirritation.
I typiska fall av skorv med eller utan eksem finns det anledning att först pröva Boragokrämen. Den riktar sig mot själva orsaken till problemet och inte bara mot att lindra symtomen.

Om barnets skorv ändå skulle förvärras eller om barnet har utbredda eksem bör man i första hand fråga om råd på sin barnavårdscentral (BVC).

Faktagranskad av:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

shadow

Svampinfektion - torsk, ringorm, fotsvamp

Svampinfektion i munhålan - torsk - är vanlig hos små barn. Ringorm uppträder som ringformade röda fläckar. Läs fakta om svamp och expertens goda råd.

Läs merarrow
play-button
shadow

Tips: Säker bilresa med ditt barn

Det är viktigt att barn åker bakåtvända i bilen tills de är ungefär fyra år. I den här filmen får du veta varför – och får dessutom flera smarta tips på hur du skapar en säker bilresa för di…

Se filmen härarrow