Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Första cykeln och bra cykelhjälm

shadow

Ska cykeln ha stödhjul eller ej? Vilken cykelhjälm är bäst?
Tips om första cykeln och testresultat för några vanliga cykelhjälmar.

Varje år skadas 1000 barn så svårt i cykelolyckor att de måste läggas in på sjukhus. För de flesta går det bra, men för några blir rehabiliteringen lång, och något fåtal överlever inte.

När kan barn börja cykla på ”riktig” cykel?

Barn ska inte cykla själva i trafiken. Åtminstone inte tills förrän efter 10-årsåldern, och då bara om hur trafiksituationen är relativt okomplicerad. Lär barnet trafikreglerna och cykla vägen tillsammans flera gånger i början.
Vid vilken ålder är det då lämpligt för barn att börja cykla tvåhjuling? Det finns egentligen två olika skolor: En förespråkar att man väntar till fyra-fem års ålder och då lär sig cykla direkt utan stödhjul. Den andra menar att barnet kan börja med en liten cykel med stödhjul när trehjulingen blivit för liten.

När det gäller hur cykeln ska se ut så till små barn är två saker viktiga, förutom förstås att den ska vara av god grundkvalitet. Det ena är att det är rätt storlek och det andra att det finns fotbroms, gärna i kombination med handbroms. Cykeln bör vara oväxlad.

En hög vimpel är aldrig fel för att barnet ska synas lite bättre i trafiken på sin relativt låga cykel.
Läs mer om att cykelövningar för barn.

Cykelhjälm är en billig livförsäkring!

Varannan cykelolycka som slutar på sjukhus skulle kunna undvikas om alla använde cykelhjälm. Särskilt skallskadorna kan vara farliga – för hjärnan kan inte gipsas!
I samma ögonblick som barnet slår sitt oskyddade huvud i marken är det för sent: Det kan ha uppstått en hjärnskada som förändrar livet för alltid. En hjälm minskar risken för en sådan skada med mer än hälften.

Den vanligaste inlärningsformen för barn är härmning. Slutsatsen av detta är egentligen solklar. Steg ett i att övertyga sina barn att använda hjälm är att göra det själv.
Hjälmen ska skydda panna, nacke och tinning. Den ska sitta bekvämt på huvudet, vara lätt att ta på och av. Välj en hjälm som barnet gillar, för annars är risken stor att den ”glöms” hemma.

Småbarnets cykelhjälm ska ha grönt spänne

Ett absolut grundkrav är att det lilla barnets cykelhjälm är CE-märkt. Det innebär att den fyller av EU uppställda krav. Men det finns mer att tänka på:

Förskolebarn kanske cyklar en sväng, leker lite, klättrar och återvänder till cykeln. Ofta sitter hjälmen på hela tiden. Därför är det särskilt viktigt att den cykelhjälm som de använder inte medför fara om de faller i klätterställningen eller från trädet – och blir hängande. Cykelhjälm med grönt spänne, som löser ut vid visst tryck, är därför att rekommendera för barn under 7 år.

Cykelhjälmens storlek brukar kunna regleras så att den sitter bra.
Ofta kan barnet fortsätta använda samma hjälm som det haft då du skjutsat barnet i cykelsits på den egna cykeln, eller när hen började ta sig fram med trehjulingen.
Om hjälmen sköts om väl och inte utsätts för en kraftig stöt, har den en livslängd på drygt fem år.
I ett test för några år sedan var barnhjälmen Scott Lin MIPS den enda av tio testade hjälmar som Folksam kunde rekommendera – den var den enda som klarade sneda islag och gav skydd som rotationsvåld. (Läs mer om den nya tekniken med MIP-skydd nedan). Idag har det tillkommit några hjälmar för barn med sådana skydd – fråga inför köp!

Fortsätt med hjälm – även i tonåren

Det är lag på att barn upp till 15 år ska använda hjälm när de cyklar. Trots detta är det många som skippar cykelhjälmen – framför allt då de blivit tonåringar.
Undersökningar visade att tre av fyra barn fortfarande alltid använder hjälm i åldern 8-12 år, men bara ett av fyra i åldern 13-15 år. Ändå är det ju i de högre åldrarna som cyklandet i trafiken kommer i gång på allvar. Och det är lag på att barn ska ha hjälm tills de fyllt 15 år!

Hjälmar för större barn och vuxna – testresultat

Även äldre barn ska använda en godkänd hjälm som passar väl och har ett spänne som håller den ordentligt på plats. Det finns idag en uppsjö hjälmar med lite tuffare design.
Cykelhjälmar för ungdomar och vuxna utvecklas hela tiden och har blivit säkrare för sidosmällar och sneda smällar som roterar huvudet på ett farligt sätt. Svenska forskare har utvecklat det så kallade MIPS-skyddet – ett extra glidskikt längst in på hjälmen som roterar något vid en sned smäll mot huvudet. Skyddet reducerar både kraften som når huvudet och huvudets rotation.

I maj 2016 presenterade Dagens Nyheter en genomgång av cykelhjälmar som de låtit testfakta genomföra. Nedan är resultaten för de nio hjälmarna med bäst-i-test överst och därefter poängordning. De fem översta hjälmarna har MIP-skydd. De två nedersta fick usla poäng och kritik för sitt dåliga skydd mot rotationsvåld.
• Giro: Trinity MIPS
• Urbana: Spectra EV1 MIPS
• Scott: Arx Plus MIPS
• Sweet: Bushwacker MIPS
• Bell: Traverse MIPS
• Biltema: Cykelhjälm 27-0088
• MET: 20 miles
• Abus: Scraper V2 Petrol
• Specialized Echelon II

En test som gjordes 2015 av Folksam utsåg fem vuxenhjälmar till ”bra val”:
• Bell Stoker MIPS
• Giro Savant MIPS
• POC Octal AVIP MIPS
• Spectra Urbana MIPS
• Hövding 2.0

Skatehjälmar: Överlag visade sig skatehjälmarna ge betydligt sämre skydd än cykelhjälmar.

Uppdaterad maj 2016

Författare:
Åsa Fagerström, medicinjournalist

shadow

Förebygg olycksfall i vardagen

Tio procent av svenska barn och ungdomar råkar varje år ut för en olycka som kräver läkarvård. Men med rätt förberedelser går många olycksfall att förebygga.

Läs merarrow
play-button
shadow

Stelfrusen hjälte i vinternatten

När kvinnan kämpade för sitt liv i det iskalla vattnet tvekade ordningsvakten Gonzalo Campos inte en sekund. I bara underkläderna slängde han sig i och räddade kvinnan. Läs om det dramatiska…

Se filmen härarrow